• sl0.jpg
  • sl1.jpg
  • sl2.jpg
  • sl3.jpg

05.03.2021 година

157247883_5432498680123662_8144693140504099545_o.png

Синдикатот на УПОЗ по повод денот на жената осми март, ги повикува сите жени членови на Синдикатот на УПОЗ, да се приклучат на МАРШОТ ЗА ЖЕНСКИ ПРАВА кој е во организација на Платформата за родова еднаквост, а која ќе се одржи на 8-ми март (понеделник), под слоганот “Државата што не постапува е држава што силува”.

 

Со овој марш ќе се даде поддршка на сите жртви од групата ЈАВНА СОБА и жртвите на родовото насилство, а и да се потсетат МВР и Јавното обвинителство дека треба темелно и неодложно да се расчисти случајот со ЈАВНА СОБА, кој преставува кривично дело во кое огромен број на жени се жртви на родово насилство.

Исто така, ќе биде побарано сексуалното вознемирување преку интернет посебно да се регулира во Кривичниот, и да се даде помош и поддршка на жртвите на родовото насилство од страна на сите надлежни институции. Затоа на 8-ми март со почеток во 15.00 часот пред МВР ќе започне овој марш, а ќе заврши до Паркот Жена Борец. Со овој повик, сакаме на сите жени членови на Синдикатот на УПОЗ, да им го честитаме денот на жената 8-ми март.