• sl0.jpg
  • sl1.jpg
  • sl2.jpg
  • sl3.jpg

СЕ ПОБЛИСКУ ДО ЗГОЛЕМУВАЊЕ НА ПЛАТАТА ВО ИЗНОС ОД 2.806,00 ДЕНАРИ

21.04.2022 година

ssm upoz vlada.jpg

Денес 21.04.2022 година (петок), во организација на Вице примиерот за економски прашања Фатмир Бетиќи, Министерот за труд и социјална политика Јованка Тренческа, Министерот за финансии Фатмир Бесими, Министерот за информатичко општество и администрација Адмирим Алити и Министерот за образование и наука Јетон Шаќири од едната страна и претседателот на ССМ Дарко Димовски, претседателот на Синдикатот на УПОЗ Трпе Деаноски, претседателот на СГИП Иван Пешевски и шефот на кабинетот на претседателот на ССМ Слободан Трендафилов, во Владата на Р.Северна Македонија се одржа работен состанок на која се достави предлогот на Сојузот на Синдикати на Македонија за зголемување на платата во јавниот сектор во износ од 2.806,00 денари за сите вработени кои со порастот на минималната плата не го добија предвидениот износ.

Барањето за зголемување на платите во износ од 2.806,00 денари од страна на преставниците на ССМ за сите вработени во јавнио сектор, би се реализирало со нов ребаланс на буџетот. Со ова покачување кое пред се е солидарно ќе се амортиизраат ценовните шокови од зголемената инфлација со која се соочуваме.

Повеќе...

ОДРЖАНА ТРЕТАТА СЕДНИЦА НА КОМИСИЈАТА ЗА СОЛИДАРЕН ФОНД

13.04.2022 година

На 12.04.2022 година, Комисијата за солидарен фонд ја одржа својата трета седница, на која беа разгледани барања по најразлични основи поднесени од страна на членовите на Синдикатот на УПОЗ. Во периодот помеѓу две седници, беа реализирани вкупно 88 неповратни барања во вкупен износ од 412.200,00 денари а беше одобрена и една позајмица за лекување во износ од 20.000,00 денари.

Со цел да им се излезе во пресрет на членовите на Синдикатот за поднесените барања, на 12.04.2022 година Комисијата за Солидарен фонд, ја одржа својата трета седница на која беа разгледани барањата на членовите по разни основи.

Повеќе...

ПРЕДУПРЕДУВАЧКИ ПРОТЕСТ НА СИНДИКАТОТ НА УПОЗ

08.04.2022 година

Претседателот на Синдикатот на УПОЗ Трпе Деаноски заедно со Министерот за информатичко општество и администрација Адмирим Алити, дебатираа во емисијата 360 степени за барањето на Синдикатот на УПОЗ за зголемување на платите по порастот на минималната плата. 

ПРЕКИНОТ НА РАБОТНИОТ ПРОЦЕС Е УСПЕШЕН

08.04.2022 година

protesti.jpg

**сликата е преземена од Телма Телевизија.

Излезенота во сите синдикални организации беше во голем број што покажува дека сите членови на Синдикатот на УПОЗ и останатите вработени се единствени и ги подрржуваат истакнатите барања. 

Само со покажаното единство можеме да ја принудиме Владата на преговори и конечно да ги оствариме нашите барања. 

Во продолжение може да ја погледнете галеријата од одржаниот протест.

Повеќе...