• sl0.jpg
  • sl1.jpg
  • sl2.jpg
  • sl3.jpg

КОНЕЧНО ПОТПИШАН ГРАНСКИОТ КОЛЕКТИВЕН ДОГОВОР

07.02.2020 година

84352511 3693858870654327 5057299277798178816 o

Синдикатот на УПОЗ и Министерството за информатичко општество и администрација конечно ставија потпис на Гранскиот колективен договор на органите на државната управа, стручни служби на Владата на Република Северна Македонија, судовите, јавните обвинителства, казнено - поправните и воспитно - поправните установи, државното правобранителство, општините, Градот Скопје и општините на градот Скопје, агенциите, фондовите и други органи основани од Собранието на Република Северна Македонија

Историски ден за вработените во органите на државната управа и за Синдикатот на работниците од управата, правосудните органи и здруженија на граѓани на РМ - УПОЗ. Конечно после долги и исцрпувачки преговори ставен е потписот на најважниот документ за административните службеници, Гранскиот колективен договор. После 25 години новиот колективен договор го виде светлото на денот. Ова е прв Грански колективен договор за вработените во администрацијата, правосудните органи и другите вработени во администрацијата после 1995 година, а во него се вградени повеќе права кои на државните службеници со години наназад им беа ускратувани.

Повеќе...

ПРВА РАБОТИЛНИЦА ОД ПРОЕКТОТ “ПОДИГНИ ЈА СВОЈАТА СВЕСТ, ПРИЈАВИ КОРУПЦИЈА, БИДИ ОДГОВОРЕН”

30.01.2020 година

rsz 20200129 150813

Синдикатот на работниците од управата, правосудните органи и здруженија на граѓани (УПОЗ) во Штип ја одржа првата работилница од проектот „Подигни ја својата свест, пријави корупција, биди одговорен”, поддржан од Агенцијата на САД за меѓународен развој – УСАИД

Вчера (29 јануари) во Штип се одржа првата работилница од серијата планирани работилници на тема „ПОДИГНИ ЈА СВОЈАТА СВЕСТ, ПРИЈАВИ КОРУПЦИЈА, БИДИ ОДГОВОРЕН” која има за цел да информира и да охрабри пријавување на секаков вид корупција бидејќи само со свесност за нејзино постоење и пријавување таа може да се искорени.

Повеќе...

ОЧЕКУВАМЕ КОНЕЧНО СУДСКИТЕ ПОЛИЦАЈЦИ ДА ГО ДОБИЈАТ ПРАВОТО НА БЕНИФИЦИРАН СТАЖ!

30.01.2020 година

Синдикатот на работниците од управата, правосудните органи и здруженија на граѓани на РМ (УПОЗ) пред истекот на 2019 година повторно го актуелизираше барањето судските полицајци да го добијат правото на т.н. бенефициран стаж.

Синдикатот на УПОЗ очекува конечно судската полиција да добие право на стаж на осигурување што се смета за зголемено траење или популарно наречениот бенефициран стаж.

Во таа насока, пред истекот на истекот на 2019 година, Синдикатот на УПОЗ одржа состанок со Министерството за правда, Министерството за труд и социјална политика, Фондот за пензиско и инвалидско осигурување и Судскиот Буџетски совет. Според договореното од овој состанок Синдикатот на УПОЗ до Министерството за труд и социјална политика, поточно до Секторот за пензиско и инвалидско осигурување поднесе иницијатива за измена на Законот за судска служба и Законот за пензиско и инвалидското осигурување.

Повеќе...

СИНДИКАТОТ НЕ СЕ ОТКАЖУВА ОД БАРАЊЕТО ДА СЕ ДОИСПЛАТАТ НЕИСПЛАТЕНИТЕ СРЕДСТВА НЕЗАКОНСКИ ЗАДРЖАНИ ЗА ВРЕМЕ НА ШТРАЈКОТ

30.01.2020 годниа

Синдикатот на работниците од управата, правосудните органи и здруженија на граѓани на РМ (УПОЗ) пред крајот на минатата година писмено се обрати до Владата со барање да помогне да се заврши започнатата работа околу исплатата на неисплатените средства незаконски задржани за време на штрајкот со која не беа опфатени сите вработени. Владата одговори дека не се противи  на намирувањето на законските побарувања како и остварувањето на правата на припадниците на судската полиција и помошно-техничкиот пероснал, но нема надлежност да врши влијание врз работата и одлучувањето на Судскиот буџетски совет или да решава за распределбата на средствата од истиот.

Во дописот до Владата од 11.11.2019 година, Синдикатот на УПОЗ ја известува за проблемите што веќе долг временски период се провлекуваат и не се решаваат иако беа обезбедени сите услови за нивно решевање.  

Повеќе...

ОДРЖАНА РАБОТИЛНИЦА “МОЕТО ПРАВО НА ИНФОРМИРАНОСТ”

27.01.2020 година

rsz 20200123 121121

Од 23.01 до 25.01.2020 година, во Велес се одржа работилница насловена “МОЕТО ПРАВО НА ИНФОРМИРАНОСТ”, која беше организирана од страна на Синдикатот на УПОЗ и Синдикалниот центар за едукација и обуки а поддржани од Советот на Европа и Европската младинска федерација.

На оваа работилница учество зедоа 24 учесници на Секцијата на млади при Синдикатот на УПОЗ од повеќе синдикални организации, со што уште еднаш се покажа дека голема е потребата од организирање на вакви работилници.

Повеќе...