• sl0.jpg
  • sl1.jpg
  • sl2.jpg
  • sl3.jpg

СЕ ОДРЖА ГОДИШНАТА КОНФЕРЕНЦИЈА НА СИНДИКАТОТ НА УПОЗ

14.11.2019 година

rsz img 5658

На редовната Годишна конференција на Синдикатот на работниците од управата, правосудните органи и здруженија на граѓани на РМ (УПОЗ) учествуваа и министерот за информатичко општество и администрација Манчевски, како и претставници од министерството за правда. Оваа конференција беше поделена во два дела. Во првиот дел стана збор за актуелните законски измени кои се однесуваат на административните службеници, правосудните органи и другите закони кои ги засегаат членовите на Синдикатот на УПОЗ, а во вториот за досегашните и идните активности.

Синдикатот на работниците од управата, правосудните органи и здруженија на граѓани на РМ (УПОЗ) ја одржа Годишната конференција на која учествуваа претставници на синдикалните организации членки на Синдикатот на УПОЗ, како и претставници на членовите на Советот на ССМ од Синдикатот на УПОЗ, Надзорниот одбор, Статутарната комисија, Секцијата на млади и Секцијата на жени.

Повеќе...

НАМЕРНА ГРЕШКА ИЛИ УШТЕ ЕДЕН ПРЕВИД НА СУДСКИОТ БУЏЕТСКИ СОВЕТ

12.11.2019 година

Синдикатот на УПОЗ писмо се обрати до Судскиот буџетски совет со барање за примена на Законот за изменување и дополнување на Законот за исплата на плати во РСМ согласно кој е утврдено правото на зглемување на плата од 5% во 2019 година.

Во обраќањето Синдикатот на УПОЗ се повикува на Одлуакта на Владата на РСМ, објавена во Службен весник на РСМ бр.4 од 10.01.2019 година, утврдено е дека вредноста на бодот за пресметување на платите на државните службеници за 2019 година, за период од 01.01.2019 година до 31.08.2019 година изнесува 77.24 денари, а за период од 01.09.2019 до 31.12.2019 година изнесува 81.10 денари.

Повеќе...

ПОТПИШАН УШТЕ ЕДЕН КОЛЕКТИВЕН ДОГОВОР

11.11.2019 

Гази баба Кд

На 11.11.2019 година, во просториите на Општина Гази Баба, претседателот на Синдикатот на УПОЗ Пецо Грујовски, претседателот на синдикалната организација при Гази Баба Добри Петров и Градоначалникот на Општина Гази Баба Борис Георгиевски го потпишаа Колективниот договор за вработените во Општина Гази Баба. Со овој Колективен договор се уредува статусот, правата, обврските и одговорностите во врска со работниот однос на вработените во Општина Гази Баба.  

Повеќе...

КОРЕКЦИЈА НА ПЛАТИТЕ ИЛИ ПРОТЕСТ

11.11.2019 година

По најавата за протест на вработените во Фондот за здравстево осигурување кои бараат зголемување на нивните платите и потпишување на колективниот договор претставници на Синдикатот на работниците од управата, правосудните органи и здруженија на граѓани (УПОЗ) и синдикалните претставници од ФЗО одржаа средба со директорите на Фондот, Ден Дончев и Орхан Рамадани.

На средбата беа договорени одредени чекори кои ќе бидат заеднички преземени во наредните две до три недели со цел да се најде заедничко прифатливо решение. По осцршмоте разгпвпро заеднички беше констатирано дека на крајот ќе се изнајдат предлози кои ќе бидат на општо задоволство. 

Повеќе...

РЕАКЦИЈА НА СИНДИКАТОТ НА УПОЗ ВО ВРСКА СО СТАВОТ НА СУДСКИОТ БУЏЕТСКИ СОВЕТ

06.11.2019 година

Вчера Синдикатот на УПОЗ и Здружението на судската администрација го искажа својот револт во однос на Одлуката со која за месеците септември и октомври добија додатоци на нивните плати за 10% а судската администрација 5%.

Изјавата на Судскиот буџетски совет објавена вчера во медиумите како одговор на нашата реакција е манипулација со јавноста и без трошка морал и одговорност. За таа цел сакаме да ја информираме јавноста за вистинските состојби во поглед на платите и додатоците на плата.

Платите на судските службеници не се зголемени за 5% туку со промена на Одлуката на Владата донесена на 10.01.2019 година, а објавена во Службен весник бр.4/2019, истата е пресметана со зголемена вредност на бодот од 77.24 на 81.10. Додека Законот за изменување на законот за исплата на плата во РСМ кој предвидува можност за зголемување на платите до 5%, Службен весник бр.202/2019, воопшто не е применет во пресметката на платите на судската служба.

Повеќе...