• rsz ЧЕСТИТКА 2019 001

  • 03.12.2018 година

    Синдикатот на работниците од управата, правосудните органи и здруженија на граѓани на Република Македонија (УПОЗ) и Здружението за судска администрација (ЗСА) на заедничкиот состанок во врска со случувањата во судовите и одлуката на Судскиот буџетски совет за додатоците на плата на судиите за 35% и нееднаквиот третман на Судската служба во однос на судиите, одлучија дека доколку наредниве денови не се најде конечно решение за судските службеници ќе го искористат правото на штрајк.

    Овој став тие денеска го пренесоа на јавноста на заедничката конференција за медиумите на која претседателот на Синдикатот на работниците од управата, правосудните органи и здруженија на граѓани на Република Македонија (УПОЗ) Пецо Грујовски потсети дека во 2016 година судските службеници штрајкуваа 60 дена со две барање, од кои едното беше измена на Законот за судска служба во делот на додатоци на плата. Но, наместо тоа состојбите кулминираа во петокот  кога беше донесена Одлуката на Судскиот буџетски совет за зголемување на додатоците на плата на судиите за 35%, и тоа кога само ден пред тоа на средба со министерката за правда беше договарано нешто сосема друго, односно враќање на незаконски одземените пари за време на штрајкот во 2016 година.