• sl0.jpg
  • sl1.jpg
  • sl2.jpg
  • sl3.jpg

05.03.2021 година

rsz_dsc_8231.jpg

Денес 05.03.2021 година, во просториите на Министерството за правда, од страна на Министерот Бојан Маричиќ, беше потпишан Правилникот за исплата на додатоци на плата за вработените во судската полиција, со што се регулира исплатата на додатоците на плата. 

Ова прашање, беше проблем за оваа група на вработени низ годините наназад, но по неколкуте месечните преговори, ова прашање беше надминато и конечно судската полиција ќе добива додатоци на плата за висок ризик.

Со овој правилник, се предвидува зголемување на плата во зависност од тоа во кој суд работат службениците, односно зголемувањето ќе биде од 8% до 18%.

Синдикатот на УПОЗ и натаму ќе се залага за зголемување на стандардот на вработените во правосудството и се надеваме дека и понатаму ќе наидеме на конструктивен дијалог.