• sl0.jpg
  • sl1.jpg
  • sl2.jpg
  • sl3.jpg

КАРАЏОСКИ И СУДСКИОТ БУЏЕТСКИ СОВЕТ ДА СИ ПОДНЕСАТ ОСТАВКА ИЛИ ДА ЈА ПОВЛЕЧАТ ОДЛУКАТА, ВО СПРОТИВНО ВО ПОНЕДЕЛНИК НЕ СЕ ЗНАЕ ДАЛИ СУДОВИТЕ ЌЕ РАБОТАТ

01.12.2018 

Синдикатот на работниците од управата, правосудните органи и здруженијата на граѓани на Р. Македонија (УПОЗ), бара Судскиот буџетски совет и претседателот Караџоски да ја повлечат Одлуката за исплата на додатоци на плата за судиите во износ од 35% со што судиите ќе добијат зголемување за 21.000,00 денари, што ќе биде повисоко за 85% од редовните плати кои ги добиваат вработените во судската служба. Оваа срамна Одлука е долевање на масло на огнот кој гори од незадоволството од третманот на судските службеници во изминатите години, замрзнување на нивните плати и постојано зголемување на платите на судиите. Таа во ниту еден случај не може да ја подобри материјалната и социјално -  економската положба на вработените во администрацијата и правосудството.

Од овие причини Синдикатот на УПОЗ бара итна и неотповиклива оставка од Претседателот на Судскиот буџетски совет Зоран Караџоски и комплетниот состав на Судскиот буџетски совет, заради не поседување на морални вредности и предизвикување на состојба на хаос во судството.

Повеќе...

ОСТВАРЕНА РАБОТНА СРЕДБА СО МИНИСТЕРКАТА ЗА ПРАВДА И ПРЕТСЕДАТЕЛОТ НА СУДСКИОТ БУЏЕТСКИ СОВЕТ

29.11.2018

Како што беше договорено на Годишната конференција на Синдикатот на УПОЗ одржана на 06.11.2018 година, Министерството за правда организираше заедничка средба на Синдикатот на УПОЗ со Претседателот на Судскиот буџетски совет Зоран Караџовски.

MP I UPOZ

Повеќе...

Синдикатот на УПОЗ: Нема лоши работници има лоши раководители, а да се престане со лошите квалификации изречени кон административните службеници

Претседателот на Синдикатот на работниците од управата, правосудните органи и здруженија на граѓани на РМ (УПОЗ) Пецo Груjoвски и Генералниот секретар Трпе Деаноски учествуваа на завршната конференција во рамки на проектот ВеБЕР, финансиран од Европската Унија и Кралството Холандија, на која беше презентиран првиот Национален мониторинг извештај за спроведувањето на реформите, а главна тема беа самите реформи на јавната администрација.

Во дискусијата која што се разви претседателот на Синдикатот на УПОЗ Пецо Грујовски осврнувајќи се на последните изјави на министерот Манчевски дека доколку не се добие датум за преговори ќе се ревидира одлуката за покачување за 5 % на платите на административците рече дека Синдикатот не се согласува со селективното покачување на платите, а за лошите состојби рече дека се последица на минатите времиња кога не беа земани во предвид нивните забелешки.

Повеќе...

СИНДИКАТИТЕ И ВЛАДАТА НА ЗАЕДНИЧКА МАСА

22.11.2018 година

SSM VLADA

На 22 октомври 2018 година, во Владата на РМ се одржа работен состанок меѓу претставниците на Владата на чело со претседателот Зоран Заев и претставниците на синдикатите, членки на ССМ. На средбата стана збор за повеќе актуелни прашања од сферата на трудот, а особено околу донесувањето на нов Закон за работните односи и Закон за синдикати и здруженија на работодавачи. Генералниот заклучок е дека евидентен е напредокот на социјалниот дијалог, но тој мора и натаму да се унапредува и не смее да има формален карактер.

Повеќе...

ЌЕ СЕ ЗАЛАГАМЕ ЗА СИГУРНИ РАБОТНИ МЕСТА

19.11.2018 година

Претседателот на Синдикатот на работниците од управата, правосудните органи и здруженија на граѓани на РМ (УПОЗ) Пецo Груjoвски учествуваше на јавната расправа за Предлог законот за инспекциски надзор каде што пред почетокот даде изјава во врска со најавите на Владата на Република Македонија за реформите во администрацијата и за најавите дека на крајот на следната година ќе има понуда до дел од вработените во администрацијата да заминат во приватниот сектор.

При тоа тој рече дека во поглед на изјавите околу наводниот вишок на јавната администрација како Синдикат се малку затекнати бидејќи во првичните преговори со Владата и од јавните изјави на ресорниот министер за информатичко општество и администрација Дамјан Манчевски  и на премиерот на Владата на РМ Зоран Заев им било кажано дека ниту еден јавен службеник од јавната администрација нема да биде отпуштен од работа.

Повеќе...