• sl0.jpg
  • sl1.jpg
  • sl2.jpg
  • sl3.jpg

СИНДИКАТОТ НА УПОЗ ЌЕ ПОДНЕСЕ КРИВИЧНА ПРИЈАВА ЗА ПРЕТСЕДАТЕЛОТ НА СУДСКИОТ БУЏЕТСКИ СОВЕТ ЗОРАН КАРАЏОВСКИ

21.12.2018 година

PECE

Синдикат на УПОЗ и ЗСА како реакција на скандалозната и незаконски донесена Одлука за обезбедување средства за исплата на додатоци на плата на судии и членови на судскиот совет на Република Македонија за месеците септември и октомври 2018 година донесена од  Судскиот буџетски совет во понедленик ќе поднесе кривична пријава против претседателот на Судскиот буџетски совет Зоран Караџовски.

Ова го најави на денешната конференција за медиумите претседателот на Синдикатот на УПОЗ Пецо Грујовски кој рече дека очекувале претседателот на Судскиот буџетски совет Зоран Караџовски да се одважи и од морални причини да си поднесе оставка, но со оглед на тоа што до овој момент тоа не се случи тој се прашува дали има надлежна институција во државава која може да му застане на патот на злоупотребите и самоволието на овој човек.

Повеќе...

ЗА СУДСКИОТ БУЏЕТСКИ СОВЕТ НА ЧЕЛО СО ПРЕТСЕДАТЕЛОТ КАРАЏОВСКИ, НЕ ВАЖАТ ЗАКОНИТЕ

20.12.2018 година

Со одлука за обезбедување средства за исплата на додатоци на плата, бр.02-1941/10 од 19.12.2018 година, донесена од  Судскиот буџетски совет, се утврдува дека се обезбедени средства за исплата на додатоци на плати на судии и членови на судскиот совет на Р.Македонија за месеците септември и октомври 2018 год.              

Синдикатот на УПОЗ и ЗСА сметаат дека оваа одлука е донесена ретроактивно, истата не е законска и е на границата на безобразност и дрскост. Ваквата одлука посебно ја иритира Судската служба бидејќи за неа на Судскиот буџетски совет не се направени никакви обиди ниту напори да биде најден начин за исплата на било каков додаток или друг вид паричен надоместок, дури не се нашло нити можност да се исплати износот предвиден со решенијата за успешност за месец март 2017 година донесени на ден  04.04.2017 година, а врз основа на одлука на СБС бр. 02-316 /16 од 04.04.2017 година.

Повеќе...

ОЗНАЧЕН ПОЧЕТОКОТ НА ПРОЕКТОТ "ПРАВАТА НА РАБОТА, РАБОТА ЗА ПРАВАТА"

 14.12.2018 година,

UPOZ i Sovrlic

На 12 декември 2018 година, во Белград, Србија, се одржа првиот состанок на проектот ,,Правата на работа, работа за правата”, на која учествуваа  претставници на повеќе синдикати од регионот меѓу кои и нашиот претставник од Синдикат на УПОЗ, односно претседателот на Секцијата на млади, Бојан Трипуноски.

На состанок беа и претставници на координаторите и партнерските организации: Ненад Ракочевиќ (Синдикатот за управа и правосудство на Црна Гора), Зоран Јовановиќ (Синдикатот на управа на Србија), Милорад Митровиќ (Синдикатот за управа на Република Српска), Кристина Смољановиќ (Универзитет во Риека - Центар за напредни студии), Синиша Черкета (Центар за образование на синдикатите), Момчило Ѓокиќ (Фондација Будва), Вилијам Михаловиќ (YouthWatch Словачка), Никола Соврлиќ, Александра Кнежевиќ, Драгана Радошевиќ и Владимир Митровиќ (Развоен центар за млади).

Повеќе...

СЕ ПОИЗВЕСНО Е ДЕКА ДВЕТЕ БАРАЊА НА СИНДИКАТОТ НА УПОЗ ЌЕ ДОБИЈАТ ПОЗИТИВНА РАЗРЕШНИЦА

13.12.2018 година

После низата разговори и разговорот што беше остварен денес со Министерката за правда Рената Дескоска се поизвесно е дека ќе се изнајде решение и за барањето околу враќањето на незаконските одземени средства на судските службеници од 2016 година. Приоритетното прашање во врска со додатоците на плата, со измените на Законот за судска служба е пред реализација.

Претседателот на Синдикатот на работниците од управата, правосудните органи и здруженија на граѓани на Република Македонија (УПОЗ) Пецо Грујовски, заедно со Претседателот на здружението на судска администрација (ЗСА) Борче Мирчевски, во текот на денешниот ден остварија средба со министерката за правда Рената Дескоска на која се разговараше за конечната верзија на измените на Законот за судска служба и се бараше решение за враќање на незаконски одземените пари за време на 60 дневниот штрајк на судските службеници во 2016 година.

Повеќе...